Istorijska odluka Fudbalskog saveza Republike Srpske

Predsjednik Fudbalskog saveza Republike Srpske Vico Zeljković rekao je na današnjoj pres konferenciji poslije sjednice Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Republike Srpske da je za fudbal u Republici Srpskoj donijeta istorijska odluka, a to je da će klubovi u svim ligama plaćati po 50% kotizacije za takmičenje i 50% sudijskih troškova, dok će ostatak finansirati Fudbalski Savez Republike Srpske što je iznos od nekih 800.000 KM za sezonu.

– Ovo je danas jedan jako bitan dan za fudbal Republike Srpske. Poznato vam je da smo imali formiranu komisiju koja se bavila reorganizacijom naših takmičenja, gdje smo na skupštini FSRS utvrdili broj klubova i kako će biti po ligama. Prva liga će brojati 16 klubova, Druga liga ”Zapad” 14 klubova, Druga liga ”Istok” 14 klubova, Regionalna liga “Zapad” 14 klubova, “Centar” 16 klubova, “Istok” 16 klubova i “Jug” četiri kluba. Što se tiče Prve lige Republike Srpske gdje je logično i bilo najveće zanimanje javnosti, odluka je bila da broji 16 klubova. Imamo, nažalost, povratnika iz Premijer lige Bosne i Hercegovine, Zvijezdu 09, te imamo prvake Druge lige Republike Srpske grupa ”Zapad”, Borac iz Kozarske Dubice i prvaka “Istoka”, Leotar iz Trebinja. Pored njih, poznato vam je bilo da je bilo dosta kandidata koji su iskazali namjeru da igraju Prvu ligu Republike Srpske, a komisija je imala četiri sjednice. Novi članovi Prve lige Republike Srpske su Sutjeska Foča, Drina Zvornik, LJubić Prnjavor, Sloga Doboj i Sloboda Novi Grad. Sa već poznatim klubovima koji su tu, to je liga koja će brojati šesnaest klubova. Sigurni smo da će Prva liga sa 16 klubova donijeti jednu dozu neizvjesnosti jer imamo klubove koji imaju svoja imena i prezimena, klubove iza kojih stoje lokalne zajednice i klubove koji su infrastrukturno pokazali da mogu da odgovore zahtjevu Prve lige Republike Srpske. Ono što je bitno napomenuti, i što je možda najbitnija za nas odluka, ja bih je nazvao i istorijskom odlukom za fudbal Republike Srpske. Mi smo donijeli odluku da pomognemo sve klubove iz svih liga, od 50% kotizacija i 50% službenih lica. Mogu slobodno da kažem da je to istorijski potez FSRS. Do sada u prošlosti to nažalost nije bio slučaj. Ovo je prvi put da je FSRS pronašao sredstva da pomogne sve klubove iz svih liga. To će da košta blizu 800.000 KM. Poznato vam je koliki je do sada bio budžet FSRS i po brojkama vam je sve jasno. Ponosan sam na današnje odluke IO FSRS, moram da kažem da je to jako ozbiljan iznos, 800.000 KM, ali uz pomoć svih ljudi i prepoznavanje nekih stvari koje radimo siguran sam da ćemo uspjeti da ovo sprovedemo do kraja, rekao je predsjednik FSRS, Vico Zeljković.

Predsjednik FSRS, Vico Zeljković je na press konferenciji najavio i da će liga u narednih sedam do deset dana dobiti generalnog sponzora, po kojem će se Prva liga zvati.

 Što se tiče Prve lige, u narednih 7-10 dana mi ćemo definitivno donijeti odluku i Prva liga će se zvati po sponzoru. Imamo 3-4 zainteresovana sponzora, molim vas za strpljenje, pošto smo u završnim pregovorima, a u narednih 7-10 dana će biti saopšteno kako bi i klubovi i sami stadioni i sve što bude bitno u samoj organizaciji lige mogli da se usmjere ka tome, jer je to sigurno nešto što će biti jako bitno, jer iz toga i crpimo dio sredstava koji će nam biti potreban. Ovo je početak politike FSRS koju ćemo raditi u narednim godinama. Smatram da smo svojim potezom uradili istorijski i krupni korak za mandat od naredne četiri godine, kako bismo stekli dodatne uslove da radimo na daljim poljima i na onome što želimo da sprovedemo u fudbalu Republike Srpske. FSRS u periodu od naredne četiri godine će imati dva ključna zadatka. To je zadatak izgradnje terena sa vještačkom travom, gdje ćemo izaći sa projektom izgradnje 20 terena sa vještačkom travom u Republici Srpskoj, te projekat izgradnje reflektora na deset stadiona Republike Srpske. Naravno, prilagođeno Prvoj ligi Republike Srspke. Ti reflektori će omogućavati utakmice u noćnom terminu i neke druge pogodnosti. To neće biti po najvećim mogućim standardima, jer je to i skuplje dosta. Kada pričamo o tome, izrada projekta je u toku i da će biti oko nekih 400.000 KM akvizicija po stadionu da se to izgradi. Dakle, možemo pričati oko neka četiri miliona KM u naredne četiri godine. Što se tiče izgradnje terena, projekat je isto u toku, pa ćemo vidjeti koliki će to iznos. Ogromna su to sredstva, ne možemo sada ni obećati javnosti da ćemo sve to sprovesti, jer neke stvari ne zavise od nas. Evo imali smo sada i pandemiju koronavirusa, imali smo određene druge ekonomske probleme, ali kada imamo spremne projekte i kada znamo ono što želimo da uradimo biće lakše doći do sredstava, a sigurno da ćemo tražiti sredstva kako od komercijalnih banaka, tako i od sredstava FIFA/UEFA i N/FS BiH. Imamo jasna dva cilja kojima ćemo se kretati.

Liga će se igrati po dvokružnom sistemu, ukupno 30 kola, a predsjednik Zeljković je saopštio da će biti obavezna tri igrača mlađa od 21 godine, od čega će dva obavezno morati biti na terenu.

– Ono što je bitno istaći da je odluka da prvoligaši u 18 igrača u protokolu moraju imati tri U21 igrača, a dva moraju obavezno biti među 11. Želimo zaštiti mlade igrače i dati prostor mladim igračima. Takva odluka se može komentarisati ovako ili onako, ali mi moramo da vodimo računa o omladinskim selekcijama i o mlađim igračima. Možda ova odluka neće odgovarati u pojedinim klubovima, ali sigurno da dugoročno će puno donijeti našem fudbalu. To ništa nije strano, postoje slične odluke i u Premijer ligi BiH. Iza ove odluke stojimo, a naravno ona je promjenjiva za sezonu 2021/22, zaključio je Zeljković.

Predsjednik komisije za reorganizaciju takmičenja liga saveznog ranga takmičenja, Milorad Lale, rekao je na današnjoj pres konferenciji da je dugo u Fudbalskom savezu Republike Srspke i da je jedva čekao ovakav momenat, da FSRS može na ovakav način pomoći klubovima. Lale je objasnio i kako je tekao proces odabira klubova za Prvu ligu Republike Srpske.

 Dugo sam bio u ovoj priči unutar FSRS i vjerujte da sam čekao ovakav momenat, da jednom više dobijemo sponzora i isto tako da odigramo tu famoznu utakmicu sa Srbijom i da odem u fudbalsku mirovinu. Danas je zaista istorijski trenutak, kada smo obezbijedili klubovima 50% kotizacije, 50% službenih lica i imaćemo sponzora lige. Imaćemo sponzora koji će obezbijediti uslove da se u svakom kolu prenosi po jedna interesantna utakmica. Ad Hoc komisija je imenovana od strane FSRS na prijedlog predsjednika Zeljkovića. U startu smo donijeli uslove za klubove koji mogu aplicirati za igranje Prve lige Republike Srpske. Prvoplasiranim klubovima iz dvije Druge lige, Leotar i Borac KD, imali su privilegiju da mogu da prijave alternativne terene. Leotar na svu sreću to nije morao, imaju odlične uslove, Borac to po propozicijama može i vidjećemo šta će prijaviti. Drugoplasirane ekipe su po automatizmu proširenja lige dobile svoje mjesto. Tu smo imali situaciju sa Jedinstvom iz Žeravice, koje je odustalo, tako da je trećeplasirana ekipa “Zapada”, Sloga Doboj zauzela to mjesto. Oni kriteriji koji su nas dalje vodili za popunu ove lige su tradicija, infrastruktura, ali isto tako i uslovi iz pravilnika o licenciranju klubova. Liga 16 koju je predsjednik saopštio ona je konačna što se tiče IO i FSRS. Vi znate da smo mi na Skupštini donijeli odluku vezano za licenciranje da je ovo eksperimentalna faza, odnosno 2020/21 će biti ono po narodnoj “malo ćemo progledati kroz prste”, međutim imaju neke stvari koje ne možemo tako. Komisija za licenciranje će sada odraditi svoj dio posla. Moramo biti iskreni, a to je i predsjednik rekao na Izvršnom odboru, da nam postoji možda opasnost u nekim sredinama, pa ćemo u narednoj sedmici preko generalnog sekretara izvršiti određene provjere kod klubova, koji iz nekih razloga iznose u javnost informacije u teškoj situaciji, pa ćemo vidjeti šta je istina od svega toga. Uglavnom, želimo svim prvoligašima puno uspjeha, želimo napredak FSRS, želimo da nam i ovi naredni izbori unutar FSRS prođu regularno i želimo da na kraju ove kalendarske godine, ili bar na početku sljedeće dobijemo novog predsjednika N/FS BiH u vidu gospodina Zeljkovića, koji će biti prijedlog FSRS, rekao je Milorad Lale.

Generalni sekretar FSRS, Ognjen Valjić, se kratko obratio javnosti i pozdravio odluku Izvršnog odbora FSRS.

– Jasno je da je cijela fudbalska javnost bila zainteresovana za ovo pitanje. Ja sam stalno dobijao upite kada će se sve znati. Međutim, mi stvarno do današnjeg dana i ovog Izvršnog odbora nismo znali koja je odluka. Vagali smo dobro, prisustvovao sam lično svim sjednicama Komisije za reorganizacije i mislim da je ova Liga 16 pun pogodaka. Javnost je, kakva ja saznanja imam, oduševljena, a pogotovo što je predsjednik iznio ovo je istorijski momenat za sve fudbalske radnike. Oni znaju koliko znači 50% od kotizacije i službenih lica. Ovo se nikada nije desilo u istoriji FSRS. To je zaista jedna ljestvica koja je visoko postavljena za naše fudbalske strukture, rekao je okupljenim predstavnicima medija Ognjen Valjić.